Udostępnij:
Tosty francuskie znamy w różnych odsłonach, od wytrawnych po słodkie. Ale czy można je podać na Wielkanoc? Oczywiście! Oto prosty przepis na jajko zapiekane w awokado i chlebie z sosem tatarskim – spróbuj!
Składniki
- Chleb pszenno – żytni – 4 kromki
- Dojrzałe awokado – 1 szt.
- Masło klarowane – 2 łyżki
- Jajka – 4 szt.
- Sól, pieprz świeżo mielony do smaku
- Mosso Sos Tatarski
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ostrożnie wybić do miseczki, oddzielając żółtka od białek (UWAGA, by nie uszkodzić żółtek). Z kromek chleba częściowo wyciągnąć miąższ, część ze skórką obtoczyć w roztrzepanym białku i podsmażyć na maśle z obu stron na złoty kolor. W środek każdej kromki włożyć plaster awokado, w środek żółtko, doprawić do smaku solą, pieprzem i na wolnym ogniu pod przykryciem, smażyć przez 2 minuty. Gorące wyłożyć na talerze. Podawać z Sosem Tatarskim Mosso.
Skomentuj lub zobacz komentarze