10 min
4 porcje
łatwy
Udostępnij:
Najprostszy sposób na pyszną pastę na kanapki lub dodatek do warzyw na przekąskę? Oczywiście hummus! Zamiast kupować gotową pastę z ciecierzycy, zrób ją sam. To zajmie Ci tylko kilka minut i sprawdzi się w każdej awaryjnej sytuacji. Dodatek chrzanu urozmaici smak klasycznego hummus.
SKŁADNIKI:
- Ugotowana ciecierzyca – ½ szklanki
- Olej sezamowy – 1-2 łyżeczki
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 1-2 łyżeczki
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka
- Czosnek – ząbek
- Lodowata woda – 1-2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
W pojemniku blendera umieścić ciecierzycę z puszki, olej sezamowy, sok z cytryny, Chrzan Delikatesowy Mosso, ząbek czosnku, sól i pieprz.
To wszystko zmiksować dokładnie, a po kilkudziesięciu sekundach dodawać po trochu zimną wodę. Dzięki temu hummus zyskuje odpowiednią konsystencję i jasny kolor.
Skomentuj lub zobacz komentarze