Grillowany pstrąg

Grillowany pstrąg

Grillowany pstrąg z warzywami i z sosem tatarskim to danie, które sprawdzi się nie tylko od święta! To idealna propozycja dla wielbicieli ryb lub nieco lżejszych grillowych potraw. Spróbuj a zachwycisz się smakiem.

 

Składniki

składniki:

  • Pstrąg tęczowy – 2 sztuki
  • Rozmaryn – 1 gałązka
  • Tymianek – 6 gałązek
  • Bazylia – 2 gałązki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Sól – do smaku
  • Biały pieprz – ⅓ łyżeczki
  • Mosso Sos Tatarski – 6 łyżek + do podania
  • Olej – 1 łyżka
  • Wykałaczki – (dodatkowo)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zioła posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, cytrynę pokrój w plastry. Wnętrze ryby oprósz solą oraz pieprzem, a następnie posmaruj Sosem Tatarskim Mosso.
    Włóż do środka zioła, czosnek i cytrynę. Rozcięcie zepnij za pomocą wykałaczek. Skórę pstrąga posmaruj olejem i oprósz solą

  2. Rybę zawiń w kieszonkę z folii aluminiowej. Grilluj 15–20 minut. Podawaj z Sosem Tatarskim Mosso.

Do tej potrawy pasują:

ilość porcji: 2
kuchnia polska
Obiad
pieczenie
×