Udostępnij:
Soczysty marynowany karczek to must have w sezonie grillowym. Najlepiej smakuje z sałatką z korniszonów z cebulką i jabłkiem. Spróbuj naszego przepisu na grillowany karczek!
Składniki
- Karczek wieprzowy – 1,2 kg
- Piwo pszeniczne – 500 ml
- Mosso Musztarda Stołowa – 3 łyżki
- Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 5 ząbków
- Pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
- Rozmaryn świeży – 1 gałązka
- Cukier brązowy – 1 łyżka
- Pieprz i sól – do smaku
Dodatki:
- Mosso Korniszony Imprezowe w zalewie na ostro – 540 ml / 1 słoik
- Cebula – 1 sztuka
- Jabłko – 1 duża sztuka
- Mix sałat – 150 g
- Oliwa z oliwek – 120 ml
- Sól i pierz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso najlepiej przygotować dzień przed grillowaniem. Karczek pokroić w plastry grubości co najmniej 1 cm. Posypać solą i pieprzem.
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę posiekać. W wysokim naczyniu wymieszać wszystkie składniki na marynatę musztardowo-piwną (przyprawy, posiekaną cebulę i czosnek, Musztardę Stołową Mosso, Majonez Napoleoński Mosso oraz piwo).
Zalać marynatą mięso, przykryć folią i odstawić, najlepiej na całą noc. Następnie wyjąć, godzinę lub dwie przed grillowaniem. Odsączyć z marynaty i grillować na rozgrzanym ruszcie, z obu stron na złoty kolor.
W tym czasie przygotować sałatkę. Odsączyć z zalewy Korniszony Imprezowe w zalewie na ostro Mosso i pokroić na mniejsze kawałki. Pokroić także cebulę i jabłko. Wymieszać składniki sałatki i polać oliwą oraz doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Podawać jako dodatek do grillowanego karczku.
Skomentuj lub zobacz komentarze