Udostępnij:
Sajgonki z krewetkami to świetny przepis na domówkę w gronie znajomych lub spokojny wieczór z ulubionym serialem. Jedno jest pewne – w towarzystwie sosu majonezowego z chili sprawiają, że ciężko przestać je jeść.
Składniki
- Ciasto na sajgonki – 15 arkuszy
- Mąka pszenna – 2 łyżki
- Woda – 2-3 łyżki
- Krewetki – 15 dużych sztuk
- Olej– do smażenia
- Sól, pieprz – do smaku
- Mosso Majonez Napoleoński – 2/3 szklanki
- Papryczka chili – ½ sztuki
- Sok z limonki – 5 łyżek
PRZYGOTOWANIE:
Krewetki rozmrozić i obrać pancerze pozostawiając ogonek. Naciąć po wewnętrznej stronie, aby krewetka była prosta. Przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć krótko na 3 łyżkach oleju.
Mąkę wymieszać z wodą, aby powstał gęsty „klej”. Każdy arkusz posmarować z jednej strony wzdłuż brzegu, złożyć na pół, położyć jedną krewetkę i zawinąć w rulon. Końcowy brzeg posmarować ponownie rozmieszaną mąką. Powtórzyć to z wszystkimi krewetkami. Rozgrzać w garnku o grubym dnie olej i smażyć sajgonki, aż staną się przyrumienione.
W tym czasie przygotować sos: wymieszać Majonez Napoleoński Mosso z posiekaną bardzo drobno papryczką chili, sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. Gorące sajgonki podawać z sosem majonezowym.
Skomentuj lub zobacz komentarze