Cukinia smażona w cieście

cukinia w cieście naleśnikowym przepis

Lepsza wersja smażonej cukinii to cukinia w cieście naleśnikowym. Jest delikatna, pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeżeli chcesz podać tylko placuszki, do smaku dodaj odrobinę soli oraz Sos Czosnkowy Mosso. Gwarantujemy, że na jednym placuszku się nie skończy!

SKŁADNIKI:

  • Cukinia – 1 szt.
  • Mąka pszenna – ½ szklanki
  • Mleko – ½ szklanki
  • Proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
  • Jajko – 1 szt.
  • Olej – 5 łyżek
  • Mosso Sos Czosnkowy – 2 łyżki
  • Sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko i dolewać stopniowo mleko energicznie mieszając składniki, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe.

  2. Cukinię wyszorować  i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm.

  3. Na patelni rozgrzać olej. Plastry cukinii zanurzać w cieście i kłaść na patelni.

  4. Smażyć na złoty kolor przez ok. 1 – 2 minuty z każdej strony.

  5. Smażone plastry cukinii podawać z Sosem Czosnkowym Mosso.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 20 minut
ilość porcji: 4
×