Udostępnij:
Każda sałatka musi zostać uwieńczona odpowiednio dobranym sosem. W tym przypadku nie będzie inaczej. Sałatka ze szpinakiem, pieczarkami i boczkiem z dodatkiem sosu czosnkowego to wyśmienite połączenie smaku mięsa i warzyw. Podawana na ciepło będzie świetną lunchową propozycją!
Składniki
- Młody szpinak (najlepiej świeżego) – 300 g
- Pokrojone w plastry pieczarki – 150 g
- Pokrojony w plastry wędzony boczek – 150 g
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ⅔ szklanki
- Maślanka – ⅓ szklanki
- Czosnek – 3 ząbki
- Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na dużej patelni usmażyć boczek na złoty kolor. Odlać nadmiar wytopionego tłuszczu i dodać pieczarki. Podsmażyć całość przez 2-3 minuty, dodać połowę sosu i wymieszać.
Następnie dodać szpinak, poddusić krótką chwilę aż szpinak zmięknie.
Na koniec dodać resztę sosu i wymieszać. Smacznego!
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Sos pasuje idealnie!
Sos pasuje idealnie!