Smażone tofu z warzywami

Smażone tofu z warzywami

Tofu tylko z pozoru wydaje się trudnym produktem. Dobrze przyprawione i poddane odpowiedniej obróbce potrafi zaskoczyć! Spróbuj smażonego tofu z warzywami i aksamitną, sezamową nutą.

Składniki

  • Naturalne tofu – 400 g
  • Mąka ziemniaczana – 3 czubate łyżki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Sproszkowana chili (opcjonalnie) – ½ łyżeczki
  • Czerwona papryka – 1
  • Brokuł – 1
  • Sos sojowy – 4 łyżki
  • Słodki sosu chili – 2 łyżki
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Olej sezamowy – 4 łyżki
  • Sezam – 1 łyżka
  • Orzechy nerkowca – 2 łyżki
  • Posiekany szczypiorek – 2 garści

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
  • Pasta sezamowa (tahini) – 2 łyżki
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Ziarna sezamu – 2 łyżki
  • Suszony czosnek – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Letnia woda – 1-2 łyżki

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Tofu odsączyć za pomocą papierowych ręczników i pokroić na drobną kostkę. Brokuł umyć i podzielić na małe różyczki, paprykę oczyścić i pokroić w drobne paseczki.

  2. Wszystkie składniki, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo letnią wodę, do uzyskania ulubionej konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. W jednej misce obtoczyć tofu w mące ziemniaczanej, wymieszanej z solą i chili (opcjonalnie). W drugim naczyniu przygotować mieszankę sosów. Połączyć sos sezamowy z sosem sojowym, słodkim sosem chili oraz drobno posiekanymi 2 ząbkami czosnku.

  4. Na patelni rozgrzać olej sezamowy i podsmażyć tofu na złoty kolor z każdej strony, następnie dodać orzechy nerkowca i wcześniej przygotowany sos. Wymieszać, dodać pokrojone warzywa i smażyć przez kilka minut ciągle mieszając. Podawać z ugotowanym ryżem. Całość posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem i ziarnami sezamu.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad
smażenie
×