Bao z szarpaną wołowiną i marynowaną marchewką

Bao z szarpaną wołowiną i marynowaną marchewką

Bułeczki bao (baozi) oryginalnie pochodzą  z Chin, ale są bardzo popularna w większości państw azjatyckich. Ich sekretem jest delikatne ciasto parowane na parze. My bułeczki podajemy z pyszną wołowiną i Sosem Ketchupowo-Musztardowym MOSSO. Spróbujesz?

Składniki

Bułeczki:

  • Mąka pszenna – 500 g
  • Letnia woda – 250 ml
  • Suszone drożdże – 7 g
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Olej – 2 łyżki
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 łyżeczka

Szarpana wołowina:

Marynowana marchewka z ogórkiem:

  • Marchewki – 2 szt.
  • Ogórek szklarniowy – 1 szt.
  • Sezam prażony – 2 łyżki
  • Ocet ryżowy – 1 łyżka
  • Sok z limonki – 1 łyżka
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Olej sezamowy – 2 łyżki
  • Sól – szczypta

Do podania:

  • Papryczka chilli – 1 szt.
  • Kolendra
  • Szczypiorek – 1 pęczek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso podsmażamy w garnku żeliwnym z każdej strony do zarumienia. Dodajemy Sos Ketchupowo-Musztardowy MOSSO i smarujemy całe mięso.

  2. Do garnka wrzucamy szalotki przekrojone na pół, obrane ząbki czosnku, wlewamy wodę, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C. Pieczemy 5 godzin. Od czasu do czasu zaglądamy i jeżeli płyn wyparuje dolewamy odrobinę wody.

  3. Po upieczeniu szarpiemy mięso za pomocą 2 widelców i obtaczamy w wypieczonym sosie.

  4. Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w misce i wyrabiamy do uzyskania gładkiej konsystencji (około 10-15 minut).

  5. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

  6. Następnie dzielimy ciasto na 12 części. Każdą wałkujemy na owalny placek, delikatnie podsypując mąką, układamy na kawałku papieru do pieczenia i składamy na pół.

  7. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ją. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy wkład do gotowania na parze.

  8. Wyrośnięte bułeczki delikatnie układamy w we wkładzie do gotowania na parze i parujemy bułeczki około 10 minut.

  9. Ogórka i marchewkę kroimy w długie, drobne paski julienne za pomocą obieraczki lub temperówki. Dodajemy sezam, oraz wymieszane w miseczce ocet ryżowy, sok z limonki, miód i olej sezamowy. Wszystko mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na 30 minut.

  10. W każdą parowaną bułeczkę układamy po 2 łyżki szarpanej wołowiny i po 1 łyżce piklowanych warzyw. Posypujemy posiekaną papryczką, szczypiorkiem i kolendrą, do smaku dodajemy Sos Ketchupowo-Musztardowy.

Do tej potrawy pasują:

czas potrzebny: 420 minut
ilość porcji: 12
kuchnia tajska
×