Udostępnij:
Bułeczki bao (baozi) oryginalnie pochodzą z Chin, ale są bardzo popularna w większości państw azjatyckich. Ich sekretem jest delikatne ciasto parowane na parze. My bułeczki podajemy z pyszną wołowiną i Sosem Ketchupowo-Musztardowym MOSSO. Spróbujesz?
Składniki
Bułeczki:
- Mąka pszenna – 500 g
- Letnia woda – 250 ml
- Suszone drożdże – 7 g
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Olej – 2 łyżki
- Cukier – 1 łyżeczka
- Sól – 1 łyżeczka
Szarpana wołowina:
- Karkówka wołowa – 800 g
- Sos Keczupowo-Musztardowy MOSSO – 100 g
- Szalotki – 2 szt.
- Czosnek – 5 ząbków
- Woda – 200 ml
- Olej rzepakowy – 4 łyżki
Marynowana marchewka z ogórkiem:
- Marchewki – 2 szt.
- Ogórek szklarniowy – 1 szt.
- Sezam prażony – 2 łyżki
- Ocet ryżowy – 1 łyżka
- Sok z limonki – 1 łyżka
- Miód – 1 łyżeczka
- Olej sezamowy – 2 łyżki
- Sól – szczypta
Do podania:
- Papryczka chilli – 1 szt.
- Kolendra
- Szczypiorek – 1 pęczek
PRZYGOTOWANIE:
Mięso podsmażamy w garnku żeliwnym z każdej strony do zarumienia. Dodajemy Sos Ketchupowo-Musztardowy MOSSO i smarujemy całe mięso.
Do garnka wrzucamy szalotki przekrojone na pół, obrane ząbki czosnku, wlewamy wodę, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C. Pieczemy 5 godzin. Od czasu do czasu zaglądamy i jeżeli płyn wyparuje dolewamy odrobinę wody.
Po upieczeniu szarpiemy mięso za pomocą 2 widelców i obtaczamy w wypieczonym sosie.
Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w misce i wyrabiamy do uzyskania gładkiej konsystencji (około 10-15 minut).
Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Następnie dzielimy ciasto na 12 części. Każdą wałkujemy na owalny placek, delikatnie podsypując mąką, układamy na kawałku papieru do pieczenia i składamy na pół.
Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ją. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy wkład do gotowania na parze.
Wyrośnięte bułeczki delikatnie układamy w we wkładzie do gotowania na parze i parujemy bułeczki około 10 minut.
Ogórka i marchewkę kroimy w długie, drobne paski julienne za pomocą obieraczki lub temperówki. Dodajemy sezam, oraz wymieszane w miseczce ocet ryżowy, sok z limonki, miód i olej sezamowy. Wszystko mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na 30 minut.
W każdą parowaną bułeczkę układamy po 2 łyżki szarpanej wołowiny i po 1 łyżce piklowanych warzyw. Posypujemy posiekaną papryczką, szczypiorkiem i kolendrą, do smaku dodajemy Sos Ketchupowo-Musztardowy.
Skomentuj lub zobacz komentarze