Smażony ser

Smażony ser

Smażony ser z frytkami i sosem tatarskim to jedno z najbardziej lubianych dań kuchni czeskiej. Jak go zrobić w domu. W tym przepisie dokładnie to opisujemy! Przygotuj smażony kotlet serowy i podaj go z naszym Sosem Tatarskim MOSSO, dla podkręcenia smaku!

Składniki

  • Ser gouda – 300 g
  • Jajko – 2 sztuki
  • Mąka pszenna – 40 g
  • Bułka tarta – 200 g
  • Olej – 2 szklanki
  • Sos Tatarski MOSSO – do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ser pokrój w plastry o grubości 1 cm. Jajka wbij do miski, roztrzep widelcem.

  2. Każdy plaster sera obtocz w mące. Następnie zanurz w jajku i panieruj w bułce tartej. Ponownie zanurz w jajku i obtocz w bułce. Panierowany ser włóż do lodówki na 15 minut.

  3. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Delikatnie ułóż plastry sera. Smaż po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

  4. Panierowany ser podawaj na ciepło z dodatkiem Sosu Tatarskiego MOSSO i ulubionej sałatki.

Do tej potrawy pasują:

czas potrzebny: 25 minut
ilość porcji: 2
kuchnia czeska
Obiad niedzielny
smażenie
×