Udostępnij:
Mini burgery to świetna propozycja na imprezę, przyjęcie lub na piknik. Do przygotowania użyliśmy Majonezu Napoleońskiego MOSSO, Sosu Tatarskiego MOSSO oraz Musztardy Stołowej MOSSO. Zainspiruj się tym MOSSOprzepisem!
Składniki
Bułki:
- Mąka pszenna typ 550 lub 650 – 300 g + do podsypania
- Suszone drożdże – 1 łyżeczka
- Sól – ¾ łyżeczki
- Cukier – 2 łyżki
- Ciepłe mleko – 180 g
- Stopione masło – 20 g
- Jajko – 1 sztuka
- Sezam – 3 łyżeczki
Kotlety:
- Mięso mielone z indyka – 500 g
- Cebula – ½ sztuki
- Jajko – 1 sztuka
- Musztarda Stołowa MOSSO – 2 łyżeczki
- Suszona natka pietruszki – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz – do smaku
- Olej – 3 łyżki
Dodatki:
- Pomidor – 2 sztuki
- Ogórek konserwowy – 2 sztuki
- Cebula czerwona – 1 sztuka
- Sałata karbowana – 8 listków
- Sos Tatarski MOSSO – 100 g
- Majonez Napoleoński MOSSO – 100 g
PRZYGOTOWANIE:
Bułki. W misce wymieszaj mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dodaj mleko i masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Ciasto wyłóż na omączony blat, podziel na 8 części, z każdej uformuj bułkę. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej bułki zachowując odstępy. Oprósz je mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut do drugiego rośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Jajko roztrzep, posmaruj nim bułki i posyp je sezamem. Piecz 20–25 minut, aż się zrumienią. Gotowe bułki wystudź na metalowej kratce.
Kotlety. Mięso przełóż do miski, dodaj drobno posiekaną cebulę, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt luźna, zagęść ją niewielką ilością bułki tartej. Uformuj 8 kotletów.
Na patelni rozgrzej olej, ułóż kotlety, smaż po kilka minut z każdej strony, aż przestaną być surowe w środku.
Spód bułek posmaruj Majonezem Napoleońskim MOSSO, ułóż na nim sałatę, kotlet, pomidor, ogórki i cebulę. Wierzchnie części bułek posmaruj Sosem Tatarskim MOSSO i złóż burgery.
Skomentuj lub zobacz komentarze