Udostępnij:
Blok czekoladowy to bardzo prosty deser. Można go przygotować w podstawowej, klasycznej wersji albo nieco urozmaicić dodając np. bakalie, orzechy czy herbatniki. Do jego przygotowania można wykorzystaćczekoladowe jajka i słodycze z wielkanocnego stołu. Majonez dodajemy zamiast masła. Ten dodatek sprawi, że blok czekoladowy będzie bardziej delikatny. A słoność majonezu podbije słodkie nuty czekolady i dodatków.
Składniki
- Czekolada – 300 g
- Śmietanka 36 % tł. – 200 ml
- Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
- Orzechy (mix) – 200 g
- Rodzynki – 50 g
- Herbatniki – 50 g
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę lub pozostałe po świętach czekoladowe jajka, zajączki pokroić na mniejsze kawałki. Do przepisu można użyć dowolnych orzechów – najlepiej sprawdzi się mieszanka, u nas to akurat orzechy włoskie, nerkowce oraz ziemne.
Posiekać grubo orzechy oraz herbatniki.
Podgrzać śmietankę, nie doprowadzając do zagotowania. Zalać nią przygotowaną czekoladę i wymieszać, aż składniki się połączą.
Dodać majonez – powinna powstać jednolita czekoladowa masa.
Dosypać wszystkie przygotowane dodatki i wymieszać.
Przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą. Odstawić do lodówki na noc.
Skomentuj lub zobacz komentarze