Udostępnij:
Sałatka z ananasem gościła już w różnych wersjach na niejednym stole. Warto jednak podać ją w wyjątkowy sposób – w wydrążonym ananasie! Spróbuj!
Składniki
- Dojrzały ananas – 1 sztuka
- Szynka – 180 g
- Żółty ser – 150 g
- Kukurydza konserwowa – 1 mała puszka
- Łodyga selera naciowego – 1-2 sztuki
- Migdały – 1/3 szklanki
- Pietruszka – garść
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 2/3 szklanki
- Letnia woda – 4 łyżki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżeczka
- Czosnek – 6 ząbków
- Sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ananasa przekroić na pół, wyciąć miąższ i pokroić go na mniejsze kawałki. Odcedzić kukurydzę.
Szynkę oraz ser pokroić w drobną kostkę. Posiekać pietruszkę oraz migdały.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W wysokiej szklance wymieszać Majonez Napoleoński Mosso z Musztardą Stołową Mosso i czosnkiem. Dodawać stopniowo letnią wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszaj składniki sałatki z sosem czosnkowym.
Skomentuj lub zobacz komentarze