Sałatka z piklami i wędzoną rybą

Sałatka z piklami i wędzoną rybą

Pełna smaku sałatka z wędzoną rybą i piklami to idealna propozycja na jesień. Dodatkowo to niezwykle proste w przygotowaniu danie z pikantną nutą w postaci sosu o smaku wasabi – spróbuj!

Składniki

  • Wędzony halibut – 1 duży kawałek
  • Jajka – 4 sztuki
  • Roszponka – 1 szklanka
  • Cebulka perłowa marynowana – ½ szklanki
  • Ogórki konserwowe mini – 200 g
  • Papryczki czereśniowe z serem – 150 g
  • Kiełki rzodkiewki – ½ szklanki
  • Pestki dyni – ½ szklanki

Sos:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka 
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, po ugotowaniu zalać zimną wodą. Mięso halibuta oddzielić od skóry i ości. Pokroić na mniejsze kawałki.

  2. Pokroić na mniejsze kawałki papryczki, cebulki oraz ogórki. Pestki podprażyć na suchej patelni. Jajka obrać i przekroić na połówki.

  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. W dużej misce połączyć składniki sałatki wraz z sosem. Wierzch posypać pestkami dyni oraz kiełkami.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 25 minut minut
ilość porcji: 3
×