Sałatka z pieczonym kalafiorem

Sałatka z pieczonym kalafiorem

Powoli zaczynamy gościć na swoich talerzach ciepłe i aromatyczne smaki jesieni. Sałatka z pieczonym kalafiorem, doprawiona orientalną przyprawą gram masala, kurkumą i papryką doskonale łączy się z sosem musztardowo-miodowym. Całość wzbogaca czarna soczewica, świeży ogórek i orzechy pekan – spróbuj!

Składniki

  • Kalafior – 1 główka
  • Suszona słodka papryka – 1 łyżeczka
  • Garam masala – 1 łyżeczka
  • Kurkuma – ½ łyżeczki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 4 łyżeczki
  • Daktyle – 4-5
  • Czarna soczewica – 1 szklanka
  • Ogórek – 1 duży
  • Pietruszka – 1 pęczek
  • Orzechy pekan – ½ szklanki
  • Sól, pieprz

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kalafior umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Przyprawić kurkumą, papryką, garam masalą oraz solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornej formy i polać Olejem Mazowieckim Mosso.

  2. Piec kalafiora w temperaturze 190°C przez około 25-30 minut. Ugotować soczewicę w osolonej wodzie. Z daktyli wyjąć pestkę i pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka przekroić na pół i pokroić w półtalarki.

  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W naczyniu wymieszać Musztardę Stołową Mosso, miód oraz czosnek i sok z cytryny. Następnie stopniowo dodawać Olej Mazowiecki Mosso, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Posiekać pietruszkę oraz orzechy. Wymieszać wszystkie składniki sałatki. Dodać sos.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 45 minut minut
ilość porcji: 3
×