Udostępnij:
Masz ochotę na wołowinę, wysmażoną tak, jak lubisz? Przyrządź z niej… sałatkę! Dodaj makaron ryżowy i świeże warzywa, a całość udekoruj ziarnami sezamu i pysznym sosem bazyliowym – spróbuj!
Składniki
- Wołowina (polędwica, rostbef, antrykot) – 300-400 g
- Makaron ryżowy – 100 g
- Marchewka – 2 sztuki
- Ogórek – 1 sztuka
- Pomidorki cherry – 1 szklanka
- Czerwona cebula – 1 mała
- Ziarna sezamu – 3 łyżki
- Prażona cebulka (opcjonalnie) – 3 łyżki
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- Szczypiorek – garść
Sos:
- Mosso Olej Mazowiecki – ½ szklanki
- Świeże zioła (np. koperek, pietruszka, bazylia, szczypiorku) – 1 szklanka
- Czosnek – 2 ząbki
- Mosso Musztarda Karmazyna – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso i obsmażyć mięso wołowe (po 3-4 minuty z każdej strony). Po smażeniu odstawić mięso, aby odpoczęło. Makaron ryżowy ugotować.
Pokroić wszystkie warzywa: marchew w długie cienkie paski, ogórka w talarki, cebulę w piórka, pomidorki w połówki. Marchewkę poddusić pod przykryciem przez 2 minuty na 2-3 łyżkach wody.
Zioła umyć i osuszyć. Wrzucić do blendera wszystkie składniki i zblendować na pyszny sos.
Na talerz lub półmisek wyłożyć składniki. Dodać pokrojone w cienkie paski mięso. Polać całość sosem i posypać z wierzchu sezamem oraz prażoną cebulką.
Skomentuj lub zobacz komentarze