Udostępnij:
Chłodnik to idealna zupa na lato! Jaki smak wybrać? W naszym dzisiejszym menu znajdziecie przepis na chłodnik ogórkowy z pikantną nutą sosu.
Składniki
- Ogórki gruntowe – 10-15
- Sól – 1 łyżeczka
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Kefir – 400 ml
- Śmietana 18 %tł. – 400 ml
- Rzodkiewka – 1 pęczek
- Koperek – 1 pęczek
- Prażone blanszowane migdały – ½ szklanki
Sos:
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 6 łyżeczek
- Posiekany świeży koperek – 2 łyżki
- Mosso Olej Mazowiecki – ½ szklanki
- Ocet winny – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki umyć i obrać. Zetrzeć na tarce i posypać solą, a następnie odstawić na kilka minut.
Do naczynia włożyć Chrzan Delikatesowy Mosso i wymieszać go z posiekanym koperkiem. Dodawać stopniowo Olej Mazowiecki Mosso i mieszać dokładnie. Na koniec dodać ocet winny i doprawić do smaku solą i pieprzem.
W tym czasie umyć koperek, odciąć łodyżki i posiekać. Odsączyć ogórki z nadmiaru wody. W garnku wymieszać śmietanę, kefir, ogórki, czosnek oraz koperek. Zblendować na gładko i doprawić do smaku sosem
Rzodkiewkę umyć i zetrzeć na tarce. Migdały podprażyć na suchej patelni i posiekać. Do chłodnika dodać startą rzodkiewkę i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem posypać posiekanymi migdałami.
Skomentuj lub zobacz komentarze