Udostępnij:
Chlebek z pesto z wasabi jest idealny na każdą okazję – na grilla, wytrawne śniadanie, a także jako szybka przekąska w ciągu dnia. Co ważne, nie trzeba go kroić, co sprawia, doskonale sprawdzi się również na pikniku pod chmurką.
Składniki
- Świeże drożdże – 50 g
- Cukier – 1 łyżka
- Ciepłe mleko – 200 ml
- Mąka pszenna – 250 g
- Mąka żytnia – 250 g
- Sól – 1 łyżeczka
- Mosso Olej Mazowiecki – 4 łyżki
- Jajka – 2
- Pietruszka – 1 pęczek
- Orzechy włoskie – 1 łyżka
- Czosnek – 2 ząbki
Sos:
- Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Pasta wasabi – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszać drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki oraz 200 ml ciepłej wody. Odstawić na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować. Oba rodzaje mąki przesiać do miski, dodać sól, aktywny zaczyn drożdżowy oraz jajka i Olejem Mazowieckim Mosso. Zagniatać, aż będzie gładkie i sprężyste ciasto. Włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (zajmie to około 60 minut).
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W tym czasie przygotować pesto. Pietruszkę, czosnek oraz orzechy zblendować, doprawić sosem. Dodać oliwę z oliwek oraz sól.
Wyrośnięte ciasto należy zagnieć ponownie i rozwałkować na cienki placek. Posmarować wierzch pesto pietruszkowym, pokroić ciasto na mniejsze prostokąty. Układać w formie keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryć ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec przez 45 minut w temperaturze 175°C.
Skomentuj lub zobacz komentarze