Udostępnij:
Caldo verde to portugalska zupa z jarmużem. Zainspirowani tym oryginalnym smakiem stworzyliśmy własną wersję tego przepisu i dodaliśmy do zupy… kremowy sos sezamowy! Efekt jest fantastyczny!
Składniki
- Jarmuż – 200 g
- Chorizo – 250 g
- Ziemniaki – 1 kg
- Cebula – 1
- Czosnek – 2 ząbki
- Bulion – 1,2 l
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Ziarna sezamu – ⅓ szklanki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżka
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać i drobno pokroić.
Chorizo pokroić na talarki i podsmażyć na patelni, następnie przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulkę oraz czosnek. W dużym garnku zalać ziemniaki bulionem, dodać podsmażoną cebulkę i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rozgnieść ziemniaki na drobniejsze kawałki, można użyć tłuczka do ziemniaków. Jarmuż oddzielić od łodygi i pokroić lub porwać na małe kawałki. Dodać do zupy i zagotować. Na koniec dodać chorizo i 2 łyżki sosu. Danie można podać z pieczywem lub bez dodatków.
Skomentuj lub zobacz komentarze