Grillowany karczek w marynacie musztardowo-piwnej

Grillowany karczek w marynacie musztardowo-piwnej

Soczysty marynowany karczek to must have w sezonie grillowym. Najlepiej smakuje z sałatką z korniszonów z cebulką i jabłkiem. Spróbuj naszego przepisu na grillowany karczek!

Składniki

  • Karczek wieprzowy – 1,2 kg
  • Piwo pszeniczne – 500 ml
  • Mosso Musztarda Stołowa – 3 łyżki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
  • Rozmaryn świeży – 1 gałązka
  • Cukier brązowy – 1 łyżka
  • Pieprz i sól – do smaku

Dodatki:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso najlepiej przygotować dzień przed grillowaniem. Karczek pokroić w plastry grubości co najmniej 1 cm. Posypać solą i pieprzem.

  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę posiekać. W wysokim naczyniu wymieszać wszystkie składniki na marynatę musztardowo-piwną (przyprawy, posiekaną cebulę i czosnek, Musztardę Stołową Mosso, Majonez Napoleoński Mosso oraz piwo).

  3. Zalać marynatą mięso, przykryć folią i odstawić, najlepiej na całą noc. Następnie wyjąć, godzinę lub dwie przed grillowaniem. Odsączyć z marynaty i grillować na rozgrzanym ruszcie, z obu stron na złoty kolor.

  4. W tym czasie przygotować sałatkę. Odsączyć z zalewy Korniszony Imprezowe w zalewie na ostro Mosso i pokroić na mniejsze kawałki. Pokroić także cebulę i jabłko. Wymieszać składniki sałatki i polać oliwą oraz doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Podawać jako dodatek do grillowanego karczku.

ilość porcji: 6-8
×