Udostępnij:
Pstrąg pieczony w całości to danie, które sprawdzi się nie tylko od święta! Ta szybka potrawa, którą przygotujesz już w pół godziny, jest idealna na każdą okazję. Całość uzupełnia aksamitny sos cytrynowo-majonezowy Spróbuj!
Składniki
- Pstrąg – 2 sztuki
- Cytryna – 1 sztuka
- Masło – 4 łyżki
- Czosnek – 2 ząbki
- Czerwona cebula – 2 sztuki
- Pietruszka – 1 mały pęczek
- Mosso Majonez Napoleoński – 6 łyżek
- Jogurt naturalny – 2 łyżki
- Sól, pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ryby opukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skórę w kilku miejscach naciąć nożem.
Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, ułożyć w naczyniu wokół ryb. Do środka oczyszczonych brzuszków włożyć garść pietruszki po dwa plasterki cytryny, wcześniej umytej i sparzonej oraz po 1 łyżce masła. Przyprawić solą i pieprzem. Do nacięć również włożyć po kawałeczku masła. Piec przez około 20 minut w temp. 180°C.
W tym czasie przygotować sos majonezowy. W miseczce wymieszać Majonez Napoleoński Mosso, dodać jogurt oraz łyżkę soku z cytryny. Rybę podawać z gotowym sosem cytrynowo-majonezowym.
Skomentuj lub zobacz komentarze