Udostępnij:
Co można zrobić z udek kurczaka? Upiec je! To przepis na absolutny klasyk – pieczone udka kurczaka. Nie wymaga ani dużo czasu, ani wielu składników. Wystarczą podstawowe pieprz, sól oraz musztarda sarepska – do smaku!
SKŁADNIKI:
- Podudzia z kurczaka – 8 sztuk
- Mosso Musztarda Sarepska – 4 łyżki
- Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz, suszony rozmaryn
PRZYGOTOWANIE:
Każde udko naciąć trzykrotnie w poprzek w jego górnej części. Mięso przyprawić solą i pieprzem oraz oprószyć suszonym rozmarynem.
Następnie natrzeć Musztardą Sarepską Mosso, skropić Olejem Mazowieckim Mosso wstawić pod przykryciem do lodówki na ok. 1 godzinę.
Zamarynowane udka ułożyć na blasze i wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC, w trybie górnego i dolnego grzania.
Na ostatnie 5-10 minut – w zależności od stopnia wypieczenia udek – zwiększyć temperaturę do 220ºC i włączyć termoobieg. Dzięki temu mięso ładnie się zrumieni.
W trakcie pieczenia co 10-15 minut podlewać udka sosem gromadzącym się na dnie blaszki.
Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika. Udka można serwować z pieczonymi lub grillowanymi warzywami.
Skomentuj lub zobacz komentarze