Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Zapiekanka makaronowa to jeden z najprostszych pomysłów na kolację na ciepło. Przyrządza się ją szybko i ze składników często dostępnych pod ręką w każdej kuchni. Koniecznie wypróbuj z dodatkiem Musztardy Czeskiej.

SKŁADNIKI:

  • Makaron – 200 g
  • Filet z kurczaka – 400 g
  • Mozzarella – 150 g
  • Cebula – 1 szt.
  • Ząbek czosnku – 1 szt.
  • Czerwona papryka – 1 szt.
  • Zielona papryka – 1 szt.
  • Pomidor – 1 szt.
  • Olej – 2 łyżki
  • Mosso Musztarda Czeska – 1 łyżka
  • Śmietana 30% – 100 ml
  • Słodka papryka w proszku – 1 łyżeczka
  • Ostra papryka w proszku – ¼ łyżeczki
  • Suszony tymianek – 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wymieszać śmietanę z Musztardą Czeską Mosso. Odstawić.

  2. Kurczaka pokroić w kostkę doprawić solą, pieprzem oraz przyprawami. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju i krótko podsmażyć mięso. Odstawić.

  3. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.

  4. Na drugiej patelni rozgrzać resztę oleju i zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i mieszając smażyć przez ok. 5 minut. 

  5. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić przez ok. 4 minuty. 

  6. Ugotowany makaron, podsmażonego kurczaka i warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym, wlać śmietanę wymieszaną z Musztardą Czeską Mosso i wymieszać.

  7. Naczynie żarooporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekać pod przykryciem przez ok. 20 minut. Posypać serem mozzarella i zapiekać jeszcze 5 minut.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 40 minut
ilość porcji: 4
×