Pieczone udka kaczki z karmelizowanymi warzywami

udka z kaczki pieczone przepis

Mięso kaczki stało się coraz łatwiej dostępnym dla nas. Warto skusić się na przyrządzanie kaczki samemu w domu, ponieważ nie jest wcale takie trudne. A smak kaczki jest wyjątkowy! Poza tym jest to bardzo zdrowy drób. Wypróbuj nasz przepis na udka kaczki z karmelizowanymi warzywami.

SKŁADNIKI:

  • Udka kaczki – 2 szt.
  • Suszony tymianek – 1 łyżeczka
  • Mosso Musztarda Kremska – 2 łyżeczki
  • Korzeń pietruszki – 2 szt.
  • Marchewka – 2 szt.
  • Czerwona cebula – 2 szt.
  • Miód – 1 łyżka
  • Pomidorki na gałązkach – 2 szt.
  • Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
  • Sól, pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Udka dokładnie posolić z każdej strony, wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie osuszyć i ściągnąć nadmiar soli z udek.

  2. Gotowe mięso natrzeć pieprzem, tymiankiem i Musztardą Kremską Mosso. Przełożyć na blaszkę do pieczenia, przykryć folią i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C. 

  3. Po 30 minutach zdjąć folię, dodać warzywa, przyprawić solą, pieprzem i skropić Olejem Mazowieckim Mosso.

  4. Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C, a po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C, polać warzywa miodem i piec jeszcze przez 2-3 minuty.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 60 minut
ilość porcji: 2
×