Udostępnij:
Lepsza wersja smażonej cukinii to cukinia w cieście naleśnikowym. Jest delikatna, pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeżeli chcesz podać tylko placuszki, do smaku dodaj odrobinę soli oraz Sos Czosnkowy Mosso. Gwarantujemy, że na jednym placuszku się nie skończy!
SKŁADNIKI:
- Cukinia – 1 szt.
- Mąka pszenna – ½ szklanki
- Mleko – ½ szklanki
- Proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
- Jajko – 1 szt.
- Olej – 5 łyżek
- Mosso Sos Czosnkowy – 2 łyżki
- Sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
W misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko i dolewać stopniowo mleko energicznie mieszając składniki, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe.
Cukinię wyszorować i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
Na patelni rozgrzać olej. Plastry cukinii zanurzać w cieście i kłaść na patelni.
Smażyć na złoty kolor przez ok. 1 – 2 minuty z każdej strony.
Smażone plastry cukinii podawać z Sosem Czosnkowym Mosso.
Skomentuj lub zobacz komentarze