Udostępnij:
Wiosenne młode ziemniaczki zasługują, by przyrządzić z nimi danie w roli głównej. Oto nasza propozycja na ziemniaki w towarzystwie pieczonego kalafiora. Wyjątkowy smak daniu nadają przyprawy: wędzona i słodka papryka oraz tymianek, a do ziemniaczków – Chrzan Śmietankowy oraz szczypiorek. Pycha!
SKŁADNIKI:
- Młode ziemniaki – 600 g
- Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżka
- Śmietana 18% – 1 łyżka
- Kalafior – 1 szt.
- Papryka wędzona – 1 łyżeczka
- Suszony tymianek – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Czosnek – 3 ząbki
- Olej – 100 ml
- Szczypiorek – pęczek
- Sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Opłukany kalafior podzielić na różyczki, posypać przyprawami i dodać kilka ząbków czosnku nieobranych ze skórki ale za to lekko zgniecionych.
Skropić to wszystko dość obficie olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C z funkcją grilla.
Piec około 20-30 minut. Upieczony kalafior odstawić.
Ziemniaki dokładnie wyszorować. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Wymieszać Chrzan Śmietankowy Mosso ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Młode ziemniaki podawać polane sosem chrzanowym, posypane posiekanym szczypiorkiem w towarzystwie pieczonego kalafiora.
Skomentuj lub zobacz komentarze