Kanapki z awokado i jajkiem

Kanapki z awokado i jajkiem

Śniadanie białkowo-tłuszczowe? Kanapki z awokado i jajkiem to już w zasadzie klasyk. Taki zestaw daje energię na najważniejszą część dnia, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Większość składników możesz przygotować dzień wcześniej. Do smaku dodaj Majonez Lekki od Mosso.

SKŁADNIKI:

  • Awokado – 1 szt.
  • Jajka – 2 szt.
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Limonka – ½ szt.
  • Płatki chili – ¼ łyżeczki
  • Biała część pora – ½ szt.
  • Miód- 1 łyżka
  • Sos sojowy – 1 łyżeczka
  • Ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • Olej- 1 łyżeczka
  • Mosso Majonez Lekki – 1 łyżka
  • Szczypta soli, świeżo mielony pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na oleju podsmażyć pokrojony w krążki por.

  2. Po ok. 5 minutach przyprawić solą, pieprzem. Dodać sos sojowy, miód i ocet balsamiczny. Karmelizować jeszcze 2 minuty. Odstawić.

  3. Jajka ugotować na twardo. Następnie obrać ze skorupek.

  4. Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę, przełożyć do miski i dodać sok z limonki.

  5. Dodać ugotowane jajka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Składniki rozgnieść przy pomocy widelca.

  6. Dodać Majonez Lekki Mosso, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Pastę serwować na grzankach z karmelizowanym porem.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 20 minut
ilość porcji: 4
×