Udostępnij:
Pesto to oryginalny zielony sos pochodzący z Włoch. W naszym krajowym wydaniu pesto przygotujemy z natki pietruszki, której u nas nigdy nie brakuje. Koniecznie dodaj do niego orzechy laskowe oraz odrobinę twardego sera (np. gouda, parmezan). Polskie pesto wykorzystasz do makaronów czy risotto.
SKŁADNIKI:
- Natka pietruszki – 1 pęczek
- Orzechy laskowe ¼ szklanki
- Olej – ¼ szklanki
- Czosnek – 1 ząbek
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka
- Twardy ser – 20 g
- Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
W pojemniku blendera umieścić orzechy, ser i ząbek czosnku. Zmiksować.
Następnie dodać pietruszkę, olej, sok z cytryny, a także sól i pieprz do smaku. Całość zmiksować dokładnie do uzyskania konsystencji pasty.
Podawać na kromkach pieczywa.
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Witam orzechy laskowe muszą być prażone. Dziękuję za odpowiedź
Witam orzechy laskowe muszą być prażone. Dziękuję za odpowiedź