Udostępnij:
Pasztet to stały bywalec świątecznego stołu. Można przygotować różne wersje tego dania: mięsne lub warzywne. My polecamy przepis na tradycyjny staropolski pasztet o chrzanowo-jabłkowym aromacie. Spróbuj!
Składniki
Składniki na pasztet:
- Łopatka wieprzowa – 1 kg
- Wołowina rosołowa – 1/2 kg
- Podgardle – 1/2 kg
- Boczek wędzony – 1/2 kg
- Mosso Olej Mazowiecki – 4 łyżki
- Woda – 1 szklanka
- Grzyby suszone – 5-6 szt.
- Wątróbka drobiowa – 1/2 kg
- Cebula – 3 szt.
- Czosnek – 6 ząbków
- Bułka pszenna czerstwa – 2 szt.
- Słodka śmietanka 18% – 100 ml
- Jajka – 3 szt.
- Sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa do smaku
Składniki na mus chrzanowo-jabłkowy:
- Jabłka – 3 szt.
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 180 g
- Woda – 30 ml
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Miód – 1 łyżeczka
- Sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Łopatkę, wołowinę, podgardle i boczek pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na Oleju Mazowieckiego Mosso. Następnie podlać wodą, dodać grzyby i dusić do miękkości pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać wątróbkę, cebulę pokrojoną w cząstki, czosnek, czerstwą bułkę i całość wymieszać.
Gdy wszystko wystygnie przekręcić dwa razy przez maszynkę do mięsa na drobnym oczku, doprawić do smaku przyprawami, dodać śmietankę, jajka i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do blaszek keksówek (3/4 wysokości) wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Dokładnie uklepać, żeby z masy wyszło powietrze.
Piec w temperaturze 180°C przez 1 godzinę. Gdy wystygnie, delikatnie wyjąć z blaszki.
Aby przygotować mus chrzanowo-jabłkowy, jabłka obrać, pokroić w kostkę, podlać wodą i poddusić do miękkości. Wystudzić i dodać Chrzanu Delikatesowego Mosso. Doprawić miodem, sokiem z cytryny i odrobiną soli. Mus podawać w osobnym naczynku obok pasztetu.
Skomentuj lub zobacz komentarze