Udostępnij:
Polędwiczki z suszonymi pomidorami to doskonały pomysł na obiad. Zwiń je w roladki i przekonaj się, jak wspaniale komponuje się smak mięsa, suszonych pomidorów, mozzarelli i sosu!
Składniki
- Polędwiczki wieprzowe – 500 g
- Suszone pomidory – 150 g
- Szynka serrano lub boczek – 150 g
- Ser mozzarella – 120 g
- Świeża bazylia – 2 garści
- Czosnek – 2 ząbki
- sól, pieprz
- oliwa
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ⅔ szklanki
- Maślanka – ⅓ szklanki
- Czosnek – 3 ząbki
- Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory pokroić w paski, czosnek w drobną kostkę, a ser mozzarella w cienkie plasterki. Polędwiczki pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm, każdy z nich delikatnie rozbić i oprószyć solą i pieprzem.
Na desce do krojenia rozłożyć plastry szynki dojrzewającej lub boczku. Na to ułożyć plastry polędwiczki jeden obok drugiego (najlepiej żeby kawałki na siebie delikatnie nachodziły). Na każdym płacie polędwiczki położyć plasterki mozzarelli, suszone pomidory oraz listki bazylii. Wszystko posypać czosnkiem.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zwinąć mięso w roladkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, całość polać sosem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 15-18 minut. Po wyjęciu z piekarnika polędwiczki z suszonymi pomidorami odstawić na kilka minut przed podaniem. Serwować z lekką sałatką.
Skomentuj lub zobacz komentarze