Wrapy z sałaty z mięsem mielonym, papryką i kukurydzą

Wrapy z sałaty z mięsem mielonym, papryką i kukurydzą

Wrapy to chętnie przygotowywane i zjadane przekąski. Zazwyczaj kojarzą się ze plackami pszennymi z mięsno-warzywnym farszem. Tym razem zastąpiliśmy placki liśćmi sałaty. Zobaczcie, co nam wyszło!

Składniki

  • Mięs mielone – 500 g
  • Papryka – ½
  • Czerwona cebula – 1
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Kukurydza – 1/3 szklanki
  • Słodka papryka – 1 łyżeczka
  • Marchewka – 1
  • Rzodkiewka – 3-4
  • sałata np. rzymska, lodowa
  • szczypiorek

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na łyżce Oleju Mazowieckiego Mosso podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty czosnek, dodać mięso i smażyć przez około 10 minut

  2. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.

  3. W tym czasie doprawić mięso słodką papryką oraz odrobiną soli i pieprzu. Pod koniec smażenia dodać kukurydzę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Po zdjęciu z kuchenki doprawić mięso sosem.

  4. Sałatę umyć i osuszyć. Rozłożyć liście osobno i do każdego z nich nakładać porcję mięsa. Na wierzch dodać pokrojoną w cienkie słupki marchewkę oraz plasterki rzodkiewki. Posypać wszystko szczypiorkiem. Na koniec polać wrapy sosem. Smacznego!

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 4
kuchnia meksykańska
Przystawka
smażenie
×