Udostępnij:
Zapiekane ziemniaki z wołowiną i brokułami to danie, które z powodzeniem zastąpi tradycyjny obiad, ale i sprawdzi się w roli przekąski lub lunchu. Sos chrzanowy podkreśli smak wołowiny, a pestki granatu zapewnią delikatną, słodką nutę.
Składniki
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- Ziemniaki – 6 średnich
- Ser pleśniowy typu rokpol – 100 g
- Polędwica wołowa – 200 g
- Brokuł – 12 małych różyczek
- Pestki granatu do dekoracji
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 5 łyżeczek
- Jogurt grecki – 4 łyżki
- Miód – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować ze skórką do miękkości, odcedzić i wystudzić. Następnie przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć częściowo środki.
W tak przygotowanych miseczkach ziemniaczanych umieścić cząstki sera, pokrojoną w 2-centymetrową kostkę wołowinę i różyczki brokułu. Całość posmarować z wierzchu Olejem Mazowieckim Mosso i umieścić na blaszce do pieczenia.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika każdego ziemniaka polać sosem i posypać pestkami granatu. Smacznego!
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Polecam
Polecam