Udostępnij:
Wiosna zbliża się wielkimi krokami! Warto przygotować się na jej przybycie i przyrządzić zieloną sałatkę z brokułem, jarmużem, kukurydzą i pikantną nutą wasabi. Kto się skusi?
Składniki
- Brokuł – 500 g
- Jarmuż – 200 g
- Biała fasola – 1 puszka
- Kukurydza konserwowa – 1/3 puszki
- Boczek w plastrach – 100 g
- Orzechy pinii – 1/3 szklanki
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 5 łyżeczek
- Jogurt grecki – 4 łyżki
- Miód – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
W dużym garnku zagotować wodę. W tym czasie umyć jarmuż i włóżyć do wrzątku. Po minucie wyjąć i przelać zimną wodą. Następnie dodać podzielony na różyczki brokuł i gotować przez około 3-4 minuty, a następnie również zahartować zimną wodą.
Plastry boczku pokroić na mniejsze kawałki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W misce wymieszać brokuł, jarmuż, fasolę oraz kukurydzę i doprawić sosem. Posypać wierzch chrupiącym boczkiem oraz orzechami.
Skomentuj lub zobacz komentarze