Zielona sałatka z jarmużem i brokułem

Zielona sałatka z jarmużem i brokułem

Wiosna zbliża się wielkimi krokami! Warto przygotować się na jej przybycie i przyrządzić zieloną sałatkę z brokułem, jarmużem, kukurydzą i pikantną nutą wasabi. Kto się skusi?

Składniki

  • Brokuł – 500 g
  • Jarmuż – 200 g
  • Biała fasola – 1 puszka
  • Kukurydza konserwowa – 1/3 puszki
  • Boczek w plastrach – 100 g
  • Orzechy pinii – 1/3 szklanki

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. W dużym garnku zagotować wodę. W tym czasie umyć jarmuż i włóżyć do wrzątku. Po minucie wyjąć i przelać zimną wodą. Następnie dodać podzielony na różyczki brokuł i gotować przez około 3-4 minuty, a następnie również zahartować zimną wodą.

  2. Plastry boczku pokroić na mniejsze kawałki i smażyć z obu stron na złoty kolor.

  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. W misce wymieszać brokuł, jarmuż, fasolę oraz kukurydzę i doprawić sosem. Posypać wierzch chrupiącym boczkiem oraz orzechami.

przygotowania: 35 minut minut
czas potrzebny: 35 minut
ilość porcji: 4
×