Kanapka z pulled pork

Kanapka z pulled pork

To prawdziwa uczta dla miłośników mięsa, a kiedy dodamy do tego chrupiące pieczone frytki z warzyw, mamy idealne połączenie smaków i konsystencji.

Składniki

  • Łopatka wieprzowa – 700 g
  • Olej – 2 łyżki
  • Musztarda Stołowa MOSSO – 2 łyżeczki
  • Ocet z białego wina – 1 łyżka
  • Płynny miód – 2 łyżeczki
  • Ostra wędzona papryka w proszku – 1 łyżeczka
  • Słodka papryka w proszku – ½ łyżeczki
  • Czosnek granulowany – ½ łyżeczki
  • Suszony tymianek – ½ łyżeczki
  • Suszona natka pietruszki – ½ łyżeczki
  • Brązowy cukier – 1 łyżeczka
  • Sól – ¾ łyżeczki
  • Batat -500 g
  • Seler korzeniowy – 500 g
  • Burak – 500 g Olej – 1 łyżka
  • Suszony tymianek – ½ łyżeczk
  • Pszenna ciabatta – 4 sztuki
  • Majonez Napoleoński MOSSO – 1 słoik
  • Ulubiony miks sałat – 100 g
  • Natka pietruszki – 2 łyżki
  • Czerwona cebula – 1 sztuka pokrojona w plasterki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso przełóż do miski, natrzyj olejem, musztardą, octem i miodem. W małej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, natrzyj łopatkę, przełóż do żaroodpornego naczynia z pokrywką.

  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (grzałka góra–dół), włóż naczynie z łopatką. Piecz przez 1,5 godziny.

  3. Wyciągnij mięso, pozostaw je pod przykryciem przez 1 godzinę. Łopatkę przełóż na talerz, przy pomocy dwóch widelców rozdziel na malutkie kawałki.

  4. Batat, seler i burak obierz, pokrój na słupki w kształcie frytek, polej olejem, oprósz solą i suszonym tymiankiem, dokładnie wymieszaj. Warzywa przełóż na blachę do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra–dół) przez 25–30 minut lub dłużej, aż będą miękkie.

  5. Ciabatty przekrój wzdłuż na pół, opiecz na suchej patelni.

  6. Połówki bułek posmaruj Majonezem Napoleońskim MOSSO. Na jedną część ciabatty nałóż kolejno sałatę, wieprzowinę, cebulę. Posyp natką pietruszki i przykryj drugą połówką bułki.

  7. Kanapki podawaj z dodatkiem warzywnych frytek i Majonezu Napoleońskiego MOSSO.

czas potrzebny: 120 minut
ilość porcji: 4
kuchnia amerykańska
Kolacja
pieczenie
×