Zapiekanka z białej kiełbasy z cukinią pod beszamelem chrzanowym

Zapiekanka z białej kiełbasy z cukinią pod beszamelem chrzanowym

Biała kiełbasa w formie zapiekanki? Czemu nie! Z dodatkiem cukinii i beszamelu będzie smakowała naprawdę wyjątkowo. To także oryginalny pomysł na wielkanocne menu.

Składniki

Składniki na sos beszamelowo – chrzanowy:

  • masło – 80 g
  • mąka pszenna – 60 g
  • mleko – 500 ml
  • sos sojowy – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 4 łyżeczki

Pozostałe składniki:

  • biała kiełbasa parzona – 600 g
  • młoda cukinia – 1 szt.
  • Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i mieszając, podsmażyć przez krótką chwilę, nie zrumieniając mąki. Następnie wlać zimne mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać sos sojowy, sól, pieprz, gałkę do smaku, Chrzan Delikatesowy i dokładnie wymieszać. Gdyby sos okazał się za gęsty, dodać mleko.

    Kiełbasę i cukinię pokroić w centymetrowe plastry. Do naczynia żaroodpornego wlać sos beszamelowo chrzanowy i naprzemiennie, pod lekkim kątem ułożyć na sosie plastry kiełbasy i cukinii. Używając pędzelka posmarować olejem z wierzchu wszystkie plasterki i zapiec do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180°C.

ilość porcji: 4
×