Zapiekanka ryżowa z kurczakiem

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem

Gdy nie masz dużo czasu na gotowanie, doceniasz proste przepisy oparte o znane połączenia smakowe. Taką właśnie propozycją jest nasza zapiekanka z kurczakiem na ryżu (zamiast makaronu) oraz z dużą ilością warzyw. Sprawdź przepis!

SKŁADNIKI:

  • filety z kurczaka – 500 g
  • brokuły – 1 mała główka
  • pieczarki – 150 g
  • cebula – 1 szt.
  • Mosso Musztarda Czeska – 5 łyżeczek
  • ryż – 100 g
  • sól – ½ łyżeczki
  • mleko ryżowe – 200 ml
  • zioła prowansalskie – 2 łyżki
  • olej – 3 łyżki
  • ser cheddar – 50 g

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania.

  2. Filety z piersi lub udek kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do miski i dodać Musztardę Czeską Mosso. Dokładnie wymieszać.

  3. Brokuły podzielić na małe różyczki. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. W dużej misce umieścić mięso, brokuły, ryż, pieczarki, cebulę. Doprawić solą i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia.

  4. Następnie zawartość naczynia podlać szklanką mleka ryżowego i skropić olejem.

  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC w funkcji grzania górnego i dolnego. Piec przez 35 minut, a co ok. 10 minut delikatnie zamieszać zawartością naczynia.

  6. Po tym czasie wierzch zapiekanki posypać startym serem i wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 minut – temperatura 210ºC w funkcji grilla z termoobiegiem.

  7. Zapiekanka jest gotowa, kiedy wszystkie warzywa zmiękną, a wierzchnia warstwa serowa zacznie się lekko brązowić.

Do tej potrawy pasują:

przygotowania: 60 minut
ilość porcji: 6
×