Udostępnij:
Zwana inaczej cottage pie. Tradycyjnie pochodzi z Anglii. Składa się z dwóch warstw: mięsnej i puree ziemniaczanego. W Wielkiej Brytanii mięsem jest jagnięcina, w innych krajach preferuje się mięso wołowe. Sprawdź przepis i koniecznie wypróbuj to brytyjskie danie.
SKŁADNIKI:
- mięso mielone – 500 g
- ziemniaki – 2 kg
- cebula – 2 szt.
- ząbek czosnku – 2 szt.
- masło – 2 łyżki
- mleko – 150 ml
- jajko – 1 szt.
- olej – 1 łyżka
- Mosso Musztarda Czeska – 1 łyżka
- bulion warzywny – 125 ml
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
- gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić, utłuc lub zmiksować na gładkie puree.
Jeden ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do ziemniaków wraz z masłem i mlekiem, wymieszać, przyprawić gałką muszkatołową. Odstawić.
Cebule i jeden ząbek czosnku obrać. Cebule drobno pokroić, zeszklić na gorącym oleju, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Wrzucić mięso, przesmażyć. Zalać bulionem, dodać Musztardę Czeską Mosso, koncentrat pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem.
Dusić 15 minut, mieszając. Mięso wyłożyć do żaroodpornej formy.
Puree z ziemniaków wyłożyć na mięso. Jajko roztrzepać, posmarować wierzch zapiekanki. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Skomentuj lub zobacz komentarze