Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska

Zwana inaczej cottage pie. Tradycyjnie pochodzi z Anglii. Składa się z dwóch warstw: mięsnej i puree ziemniaczanego. W Wielkiej Brytanii mięsem jest jagnięcina, w innych krajach preferuje się mięso wołowe. Sprawdź przepis i koniecznie wypróbuj to brytyjskie danie.

SKŁADNIKI:

  • mięso mielone – 500 g
  • ziemniaki – 2 kg
  • cebula – 2 szt.
  • ząbek czosnku – 2 szt.
  • masło – 2 łyżki
  • mleko – 150 ml
  • jajko – 1 szt.
  • olej – 1 łyżka
  • Mosso Musztarda Czeska – 1 łyżka
  • bulion warzywny – 125 ml
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić, utłuc lub zmiksować na gładkie puree.

  2. Jeden ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do ziemniaków wraz z masłem i mlekiem, wymieszać, przyprawić gałką muszkatołową. Odstawić.

  3. Cebule i jeden ząbek czosnku obrać. Cebule drobno pokroić, zeszklić na gorącym oleju, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

  4. Wrzucić mięso, przesmażyć. Zalać bulionem, dodać Musztardę Czeską Mosso, koncentrat pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem.

  5. Dusić 15 minut, mieszając. Mięso wyłożyć do żaroodpornej formy.

  6. Puree z ziemniaków wyłożyć na mięso. Jajko roztrzepać, posmarować wierzch zapiekanki. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 60 minut
ilość porcji: 4
×