Udostępnij:
Wiosna to wprost idealny czas na kulinarne eksperymenty. Nas zainspirowały kolorowe warzywa, które wykorzystaliśmy do przyrządzenia wyśmienitych, wiosennych tart z sosem sezamowym. Warto przygotować je na wytrawne śniadanie w promieniach słońca!
Składniki
- Ciasto francuskie – 1 arkusz
- Jajko – 1
- Serek kremowy – 375 g
- Rzodkiewka – 1 pęczek
- Fasolka szparagowa – garść
- Groszek cukrowy – garść
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- Kilka listków świeżej mięty
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Pasta sezamowa (tahini) – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Ziarna sezamu – 2 łyżki
- Suszony czosnek – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
- Letnia woda – 1-2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Rozwinąć ciasto francuskie. Podzielić je na 4 kwadraty, za pomocą noża wykroić dookoła każdego z nich paski, z których należy zrobić ramkę dla każdej tarty. Środki naciąć nożem. Wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec przez około 20 minut, aż będą lekko przypieczone.
W tym czasie przygotować warzywa. Umyć je dokładnie i osuszyć. Odciąć końcówki z fasolki szparagowej. Rzodkiewki przekroić na połówki. W garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić do niej fasolkę szparagową, po 3 minutach gotowania dodać również groszek cukrowy. Gotować przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie warzywa przełożyć na sito i zalać bardzo zimną wodą. Odsączyć i odstawić. Rzodkiewki posypać solą i podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego Oleju Mazowieckiego Mosso.
Sos: wszystkie składniki, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo letnią wodę, do uzyskania ulubionej konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W miseczce wymieszać kremowy serek z sosem. Wierzch posmarować serkiem, na nim ułożyć warzywa. Udekorować listkami mięty.
Skomentuj lub zobacz komentarze