Udostępnij:
Świąteczna tarta z grzybami to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Do wypełnienia, składającego się z grzybów, czosnku, śmietany i startego sera, dodajemy majonez. Całość powinna mieć kremową konsystencję i wspaniale zapiec się w piekarniku.
Składniki
Składniki na ciasto:
- Mąka pszenna – 250 g
- Masło – 120 g
- Jajko – 1 szt.
- Sól – ½ łyżeczki
- Zimna woda – 2-3 łyżki
Nadzienie grzybowe:
- Suszone grzyby – 50 g
- Masło – 2 łyżki
- Śmietana 12% – 200 g
- Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
- Tarty żółty ser – 150 g
- Jajka – 3 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby zalać wodą i odstawić, najlepiej na całą noc.
Wszystkie składniki na spód zagnieść szybko na gładkie ciasto. Uformować płaski placek, owinąć folią i wstawić do lodówki. Po 30 minutach wyjąć ciasto, cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 26 cm. Spód nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciąż np. ryżem. Piec przez 15 minut w temp. 200°C.
W tym czasie przygotować farsz. Odsączyć grzyby i podsmaż na maśle wraz z posiekanym czosnkiem. Wymieszać śmietanę z Majonezem Napoleońskim Mosso, jajkami oraz żółtym serem. Dodać przestudzone grzyby, doprawić solą i pieprzem.
Po podpieczeniu spodu, zdjąć papier z obciążeniem. Wlać nadzienie grzybowe i piec przez kolejne 25-30 minut.
Skomentuj lub zobacz komentarze