Szaszłyki z sosem sezamowym

Szaszłyki z sosem sezamowym

Nadszedł maj, a wraz z nim coraz większa ochota na dania z grilla. Nawet jeśli pogoda nie dopisuje, nic straconego! Możesz grillować pyszne szaszłyki z kurczakiem w swojej kuchni. Zobacz jakie to proste!

Składniki

  • Mosso Olej Mazowiecki
  • Filet z piersi kurczaka – 300 g
  • Papryka czerwona – 1
  • Cebula – 1
  • Cukinia – 1
  • Patyczki szaszłykowe – 4
  • Sól i pieprz do smaku

Sos:

  • Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
  • Nasiona sezamu – 2 łyżki
  • Sos sojowy – 3 łyżki
  • Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany – 1 szczypta
  • Mosso Olej Mazowiecki– 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. 

  2. Patyczki szaszłykowe namoczyć w wodzie. Kurczaka pokroić w dużą kostkę i marynować w 3 łyżkach sosu przez 30 min.

  3. Paprykę pokroić w dużą kostkę, cebule w ćwiartki, a cukinię w plastry. Zamarynowane mięso nabić na patyki na przemian z warzywami.

  4. Całość smażyć na małym ogniu przez 10 minut, pamiętając o obracaniu szaszłyka tak, aby zarumienił się z każdej strony. Przed podaniem udekorować całość łyżką, by podkreślić smak warzyw oraz kurczaka.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 50 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Grill
smażenie
×