Udostępnij:
Nasza kolejna propozycja na ciekawy i prosty obiad. Wykorzystaj schab do przygotowania smakowej uczty. Mięso smażone w bulionie warzywnym nabiera dodatkowych aromatów. Podawane w sosie na bazie sosu chrzanowego, papryki i rozmarynu oraz śmietanki smakuje pysznie! Wypróbuj na najbliższy obiad.
SKŁADNIKI:
- Schab bez kości – 600 g
- Bulion jarzynowy – 700 ml
- Śmietanka 18% – 100 ml
- Mosso Sos Chrzanowy – 5 łyżeczek
- Mąka – 1 łyżka
- Słodka, mielona papryka – 1 łyżeczka
- Rozmaryn – 1 łyżeczka
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka gałązek świeżego rozmarynu
PRZYGOTOWANIE:
Mięso pokroić na 1cm plastry i lekko rozbić. Oprószyć papryką, rozmarynem, solą i pieprzem.
Na maśle podsmażyć schab z każdej strony.
Zalać bulionem (500 ml), tak by płyn w pełni przykrył mięso i gotować przez 30-40 minut do momentu aż będzie miękkie.
W osobnym garnku umieścić Sos Chrzanowy Mosso i śmietanę zmieszaną z mąką i bulionem (200 ml) dokładnie wymieszać. Zagotować i odstawić.
Schab z sosem chrzanowym można podawać z sosem i gałązkami świeżego rozmarynu. Danie bardzo dobrze smakuje na przykład w towarzystwie szparagów lub zielonej fasolki szparagowej.
Skomentuj lub zobacz komentarze