Sałatka ziemniaczana ze szparagami

Sałatka ziemniaczana ze szparagami

Ziemniaki i szparagi? Tak! Koniecznie w postaci pysznej sałatki z dodatkiem jajek, fasoli i chrupiących grzanek. Wyrazistym akcentem będzie sos musztardowo-miodowy – spróbuj!

Składniki

  • Zielone szparagi – 1 pęczek
  • Ziemniaki – 4-5 sztuk
  • Jajka – 4 sztuki
  • Chleb – 3 kromki
  • Pistacje – garść
  • Sałata strzępiasta – 80 g
  • Roszponka – 2 garści
  • Biała fasola – 1 puszka
  • Sól, pieprz

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawić do wystygnięcia i obrać ze skórki. Jajka ugotować na twardo. Odcedzić fasolkę z zalewy.

  2. Ziemniaki pokroić w talarki. Chleb pokroić w kostkę, polać Olejem Mazowieckim Mosso i przyprawić solą. Piec przez około 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Pistacje wyłuskać z łupinek.

  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W naczyniu wymieszać Musztardę Stołową Mosso, miód oraz czosnek i sok z cytryny. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Jajka pokroić na połówki. Szparagi gotować przez około 4 minuty i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać i polać sosem.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 45 minut minut
ilość porcji: 3
×