Udostępnij:
Zaskakująco pyszne połączenie ziemniaków, dyni i niedocenianej kalarepy. Lekkości sałatce nadaje świeży szpinak, a smak przełamują kwaśne ogórki kiszone. Dodatek mięsny również zaskakuje – to szynka dojrzewająca. Całość skąpana w złocistym sosie musztardowym BBQ.
Składniki
- Szpinak – 1 szklanka
- Ziemniaki – 500 g
- Szynka dojrzewająca – 250 g
- Jajka – 4 sztuki
- Kalarepa – 1 sztuka
- Dynia – 200 g
- Kiszone ogórki – 2 sztuki
- Koperek – 1 garść
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
Sos:
- Mosso Musztarda Sarepska – 5 łyżek
- Miód – 3 łyżki
- Ocet winny – 2 łyżki
- Mosso Sos do mięs pieczonych i grillowanych – 1 łyżka
- Sproszkowany czosnek – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Dynię pokroić w kostkę, posmarować Olejem Mazowieckim Mosso, przyprawić solą i pieprzem. Piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
W osolonej wodzie ugotować w całości ziemniaki. Jajka ugotować na półtwardo. Pokroić ziemniaki na talarki. Ogórki kiszone posiekać w bardzo drobną kostkę. Jajka pokroić na ćwiartki. Kalarepę obrać ze skórki i posiekać w cienkie paski.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem musztardowym BBQ. Posypać koperkiem.
Skomentuj lub zobacz komentarze