Udostępnij:
Lekka, ale sycąca sałatka z szarpanym kurczakiem to doskonały pomysł na lunch lub kolację. Dodatek rzodkiewki i orzechów wprowadzi element chrupkości, a całość uzupełni słodko-ostry smak sosu. Spróbuj!
Składniki
- Filety z piersi kurczaka – 2 sztuki
- Słodka suszona papryka – ½ łyżeczki
- Czosnek – ½ łyżeczki
- Rzodkiewka – 1 pęczek
- Bulion drobiowy – 300 ml
- Czerwona kapusta – ½ małej główki
- Ogórki gruntowe – 3 sztuki
- Nerkowce – ¼ szklanki
- Sól, pieprz do smaku
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
Sos:
- Mosso Musztarda Sarepska – 5 łyżek
- Miód – 3 łyżki
- Ocet winny – 2 łyżki
- Mosso Sos do Mięs Pieczonych i Grillowanych – 1 łyżka
- Sproszkowany czosnek – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką i czosnkiem suszonym. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
Przełożyć mięso do garnka i zalać bulionem. Gdy bulion zacznie wrzeć, zmniejszyć moc kuchenki i gotować przez około 50 minut. W tym czasie pokroić warzywa – rzodkiewki oraz ogórki na plasterki, a kapustę cienko poszatkuj. Podprażyć na suchej patelni nerkowce.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso wyjąć na talerz i przy pomocy dwóch widelców rozrywać je wzdłuż włókien. Poszarpanego kurczaka polać dodatkowo kilkoma łyżkami bulionu, w którym gotowane było mięso. Połączyć z pozostałymi składnikami i polać obficie sosem.
Skomentuj lub zobacz komentarze