Pobierz darmowy e-BOOK z pysznymi świątecznymi przepisami i spraw, by te święta były niezapomniane! Kliknij i pobierz.

Sałatka z szarpanym kurczakiem

Sałatka z szarpanym kurczakiem

Lekka, ale sycąca sałatka z szarpanym kurczakiem to doskonały pomysł na lunch lub kolację. Dodatek rzodkiewki i orzechów wprowadzi element chrupkości, a całość uzupełni słodko-ostry smak sosu. Spróbuj!

Składniki

  • Filety z piersi kurczaka – 2 sztuki
  • Słodka suszona papryka – ½ łyżeczki
  • Czosnek – ½ łyżeczki
  • Rzodkiewka – 1 pęczek
  • Bulion drobiowy – 300 ml
  • Czerwona kapusta – ½ małej główki
  • Ogórki gruntowe – 3 sztuki
  • Nerkowce – ¼ szklanki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką i czosnkiem suszonym. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor.

  2. Przełożyć mięso do garnka i zalać bulionem. Gdy bulion zacznie wrzeć, zmniejszyć moc kuchenki i gotować przez około 50 minut. W tym czasie pokroić warzywa – rzodkiewki oraz ogórki na plasterki, a kapustę cienko poszatkuj. Podprażyć na suchej patelni nerkowce.

  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  4. Mięso wyjąć na talerz i przy pomocy dwóch widelców rozrywać je wzdłuż włókien. Poszarpanego kurczaka polać dodatkowo kilkoma łyżkami bulionu, w którym gotowane było mięso. Połączyć z pozostałymi składnikami i polać obficie sosem.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 4
×