Udostępnij:
Sałatka z pieczonych buraków to kolorowe i bardzo zdrowe danie. Jarmuż, szpinak i pieczone buraki są źródłem potrzebnych składników odżywczych. Orzechy nerkowca nadają daniu chrupkości, a sos o smaku wasabi wprowadza pikantną nutę. Całość to bomba witaminowa i bogactwo różnorodnych smaków.
Składniki
- Buraki – 4 sztuki
- Jarmuż – 150 g
- Szpinak – 200 g s
- Ser kozi
- Orzechy nerkowca – ½ szklanki
- Sól, pieprz
- Mosso Olej Mazowiecki – 3-4 łyżki
Sos:
- Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Pasta wasabi – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Buraki obrać i pokroić w ósemki lub mniejsze kawałki. Wymieszać z 2-3 łyżkami Oleju Mazowieckiego Mosso, przyprawić solą i pieprzem. Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jarmuż umyć, osuszyć i oddzielić od twardej łodyżki, następnie wymieszać z łyżką Oleju Mazowieckiego Mosso oraz solą i pieprzem. Włożyć do piekarnika (na płaskiej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia) i piec przez 5 minut.
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Następnie wymieszać pieczone buraki, jarmuż, świeży szpinak i kozi ser z sosem o smaku wasabi. Podawać posypane prażonymi orzechami nerkowca.
Skomentuj lub zobacz komentarze