Sałatka z owocami morza

Sałatka z owocami morza

Śródziemnomorskie połączenia smakują wyśmienicie nie tylko latem. Sałatka z owocami morza, świeżym ogórkiem i płatkami migdałowymi sprawdzi się na lunch lub jako lekki obiad. Całość skąpana w lekkim sosie sezamowym. Spróbuj!

Składniki

  • Mieszanka owoców morza – 250 g
  • Suszone pomidory – ½ szklanki
  • Ogórek – 1 zielony
  • Czerwona cebula – 1 średniej wielkości
  • Płatki migdałowe – 2 garści
  • Roszponka – 1 opakowanie
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
  • Sól i pieprz – do smaku

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mieszankę owoców morza rozmrozić i osuszyć. Warzywa pokroić w półtalarki.

  2. Owoce morza podsmażyć na 2 łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory pokroić w paseczki.

  3. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.   

  4. W misce połączyć składniki sałatki wraz z sosem sezamowym. Wierzch posypać migdałami w płatkach.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 2-3
×