20 min
2-3 porcje
łatwy
Udostępnij:
Śródziemnomorskie połączenia smakują wyśmienicie nie tylko latem. Sałatka z owocami morza, świeżym ogórkiem i płatkami migdałowymi sprawdzi się na lunch lub jako lekki obiad. Całość skąpana w lekkim sosie sezamowym. Spróbuj!
Składniki
- Mieszanka owoców morza – 250 g
- Suszone pomidory – ½ szklanki
- Ogórek – 1 zielony
- Czerwona cebula – 1 średniej wielkości
- Płatki migdałowe – 2 garści
- Roszponka – 1 opakowanie
- Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
- Sól i pieprz – do smaku
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Mieszankę owoców morza rozmrozić i osuszyć. Warzywa pokroić w półtalarki.
Owoce morza podsmażyć na 2 łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory pokroić w paseczki.
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
W misce połączyć składniki sałatki wraz z sosem sezamowym. Wierzch posypać migdałami w płatkach.
Skomentuj lub zobacz komentarze