Udostępnij:
Wpuść do swojego menu powiew świeżości! Nuta kuchni azjatyckiej w postaci makaronu ryżowego i pikantnego wasabi z pewnością w tym pomoże. Sałatka z kurczakiem, warzywami i wasabi sprawdzi się na lunch lub obiad – spróbuj!
Składniki
- Filet z kurczaka – 2 sztuki
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- Makaron ryżowy – 200 g
- Marchewka – 2 sztuki średniej wielkości
- Zielony ogórek – 1 sztuka
- Rukola – 1 szklanka
- Migdały – 1/3 szklanki
- Granulowany czosnek – 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Sos:
- Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Pasta wasabi – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem. Obrać marchew i pokroić w słupki. Ogórka umyć i przekroić na pół, wydrążyć miąższ i pokroić w plastry.
Na patelni obsmażyć kurczaka na złoty kolor. Zalać makaron ryżowy wrzącą wodą i odstawić na 5 minut. Po tym czasie odcedzić. Na patelni podprażyć migdały i gdy wystygną posiekać grubo.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem. Posypać z wierzchu migdałami.
Skomentuj lub zobacz komentarze