Udostępnij:
To połączenie to prawdziwa petarda! Soczysty indyk, kremowe awokado, chrupiący seler naciowy i słodkie winogrona, a do tego wyrazisty sos czosnkowy. Obok takiej sałatki nie sposób przejść obojętnie!
Składniki
- Polędwiczki z indyka – 2
- Awokado – 1 dojrzałe
- Seler naciowy – 4 łodygi
- Czerwone winogrona – 1 szklanka
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- Szczypiorek – garść
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ⅔ szklanki
- Maślanka – ⅓ szklanki
- Czosnek – 3 ząbki
- Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z indyka pokroić w kostkę i podsmażyć na Oleju Mazowieckim Mosso. Dodać pokrojone łodygi selera naciowego. Doprawić solą i pieprzem
Winogrona umyć, osuszyć i przekroić na pół, jeśli mają pestki – wyjąć. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w kostkę miąższ.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podsmażone mięso wymieszaj z pozostałymi składnikami sałatki. Dodać do niej sos. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.
Skomentuj lub zobacz komentarze