Udostępnij:
Jak połączyć składniki, by sałatka smakowała idealnie? Nasza propozycja to soczysty kurczak, grillowana kukurydza i aksamitny sos sezamowy. Musisz tego spróbować!
Składniki
- Filety z kurczaka – 2 sztuki
- Ugotowane kolby kukurydzy – 3 sztuki
- Pomidorki koktajlowe – 1 szklanka
- Awokado – 1 dojrzałe
- Pieprz biały – 1/2 łyżeczki
- Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
- Pietruszka – 1 pęczek
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z 4 łyżkami sosu oraz 1/2 łyżeczki pieprzu białego. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem 2 łyżek Oleju Mazowieckiego Mosso.
Kukurydze grillować na patelni posmarowanej 1 łyżką oleju. Obracać je tak, aby z każdej strony były dobrze zgrillowane.
W misce wymieszać smażone mięso, obkrojoną grillowaną kukurydzę, pokrojone pomidorki oraz awokado i posiekaną natkę pietruszki. Dodać łyżkę sosu sezamowego i wymieszać delikatnie.
Skomentuj lub zobacz komentarze