Udostępnij:
Soczysty dorsz z kaszą gryczaną i warzywami to sposób na pyszną sałatkę. Wystarczy dodać rzodkiewkę, kalarepę i świeży szpinak, a całość wymieszać z aromatycznym sosem musztardowo-miodowym – spróbuj!
Składniki
- Dorsz – 2 polędwiczki
- Kasza gryczana – 50 g
- Rzodkiewka – 1 pęczek
- Kalarepa – 2 małe
- Szpinak – 2 garści
- Seler naciowy – 2 łodygi
- Kiełki stir-fry – 1 op.
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- Masło – 2 łyżki
- Sól, pieprz
Sos:
- Mosso Musztarda Sarepska – 5 łyżek
- Miód – 3 łyżki
- Ocet winny – 2 łyżki
- Mosso Sos do mięs pieczonych i grillowanych – 1 łyżka
- Sproszkowany czosnek – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczki z dorsza opłukać wodą, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć dorsza na rozgrzanym Oleju Mazowieckim Mosso. Kaszę gryczaną ugotować.
Umyć warzywa. Rzodkiewki pokroić w plastry. Kalarepę obrać i pokroić w półtalarki. Seler posiekać drobno. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim kiełki wraz z selerem.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dorsza pokrój na mniejsze kawałki lub podawaj w całości. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem.
Skomentuj lub zobacz komentarze